Twijfel je? Kies dan voor MIDDENVELDER. 

Meer info

Wat zijn de verschillen tussen de krommingen?
Iedere hockeystick heeft een kromming, die wordt aangeduid in millimeters (mm). De kromming van de stick ligt over het algemeen tussen de 16 en de 25 mm. Volgens de officiële reglementen is de maximale kromming 25 mm. Het uitkiezen van een stick blijft een hele persoonlijke keuze. Denk daarbij goed na wat jij wil dat de stick moet kunnen en wat jij met de stick veel in het veld doet. De kromming van de stick is hierin een belangrijk onderdeel.
Als beginnend hockeyer kun je het beste kiezen voor een stick met een minimale kromming of een stick met een hoge Curve Location (hierover later meer). Dit soort hockeysticks hebben in het begin een betere controle over de bal met stoppen/slaan. Hierdoor kan de beginnende hockeyer beter een techniek ontwikkelen.
Sticks met een grotere kromming of een lage Curve Location zijn over het algemeen voor de gevorderde hockeyers aangezien er voor deze soorten sticks een betere techniek gevraagd wordt.
Er zijn vele soorten krommingen mogelijk voor een hockeystick. Daarbij is de Curve Location van belang. Dat is het punt, vanaf de krul gemeten waar de kromming van de stick wordt ingezet. Dit duidelijk wij aan in centimeters. Simpel gezegd is de Curve location het punt, wanneer je de stick op de grond legt, waarbij de stick het hoogtepunt heeft.
Bij de goede keuze van een kromming, kun je ervoor zorgen dat je als speler nog meer jouw eigen spel benaderd. Hierbij kan men denken aan een Mid-Bow voor mensen die zich focussen op een gerichte passing en als tegenhanger een Extreme Low-Bow voor mensen die meer focus willen met 3D-dribbling of het slepen van een strafcorner.
De krommingen verdelen wij in 4 klassen, namelijk:
  • Mid-Bow (250-300mm)

    De Mid-Bow kromming is de meest gangbare kromming, deze stick is uitermate geschikt voor een startende hockeyer of een hockeyer die meer de focus op zijn passing legt. Door de hoge Curve Location kan er een gerichte strakke pass gegeven worden en zijn ballen het makkelijkst te stoppen. Dit soort kromming geeft een wat natuurlijkere vorm van hockeyen.

    Simpel gezegd: Ben jij meer van het stoppen/slaan ten opzichte van het pielen met de bal? Dan is een Mid-Bow stick iets voor jou. Over het algemeen is dit vaak de keuze van verdedigers. Uiteraard blijft dit een persoonlijke keuze en is het niet fout om bijvoorbeeld als verdediger een Low-Bow stick te kiezen. Klik hier om naar alle Mid-Bow sticks te gaan!
  • Pro-Bow (225-250mm)

    De hockeystick met een Pro-Bow kromming is ideaal voor een allround speler, die zowel over techniek beschikt als een goede strakke pass. Doordat hij net iets lager kromt dan de Mid-Bow geeft hij iets meer speelgemak bij een indian dribble of verandering van speelrichting. Maar dit zonder dat hij gelijk alle voordelen van een Mid-Bow wegneemt en er nog veel behouden m.b.t. passing.

    Simpel gezegd: Ben jij iemand die in het veld het spel verlegd met zowel de push als een lange slag? En maak je af en toe ook nog een actie? Dan is een hockeystick met een Pro-Bow wel iets voor jou. Klik hier om naar alle Pro-Bow sticks te gaan!
  • Low-Bow (225-200mm)

    Hockeysticks met een Low-Bow kromming zijn sticks voor spelers die de 3D spel eigenschappen willen benaderen. Doordat de kromming onder in de stick pas echt begint(Curve Location) is het makkelijker onder de bal te komen, waardoor de bal makkelijker gelift kan worden in een actie of pass. Daarnaast is doordat de haak meer naar binnen staat de bal makkelijker te controleren bij het dribbelen. Wat wel belangrijk is bij een Low-Bow stick is dat je de slagtechniek iets dient aanpassen, doordat de haak meer onder de bal komt kan je sneller de bal omhoog slaan. Je blad zal als het ware verder open staan waardoor je de bal iets meer achter je zult moeten raken.

    Simpel gezegd: Ben jij die aanvaller die graag zijn tegenstander voorbij lift met een mooi truc? Of ben jij de verdediger die graag de bal over het heel veld heen gooit met een scoop? Met een Low-Bow hockeystick kom je hiermee een heel end. Blijf wel op letten dat bij een slag de kans dat de bal omhoog gaat groter is. Maar wie weet is dit op goal juist wel weer iets waar je naar op zoek bent. Klik hier om naar alle Low-Bow sticks te gaan!
  • Extreme Low-Bow (200mm)

    De Extreme Low-Bow sticks zijn de sticks met de maximale late kromming. Hierdoor kan men maximaal onder de bal komen en wordt het 3D spel maximaal benut. Daarnaast zorgt een Extreme Low-Bow dat er makkelijker hoge ballen gespeeld kunnen worden.
    Dankzij de late kromming kom je beter onder de bal en geef je net dat extra zetje met de push. Hierdoor wordt een scoop of een liftpass makkelijk gemaakt. Veel sleep/cornersticks worden dan ook in deze mal gemaakt vanwege dat extra zetje. Deze zijn vaak nog voorzien van een sleepgeul(zodat de bal beter in de stick blijft tijdens de beweging) of een ovalen grip om alsnog binnen de grenzen van wat toelaatbaar is te blijven. Ook hier geldt weer dat je rekening houden moet met het aanpassen van de slag, daar deze snel omhoog kan gaan bij een standaard houding.

    Simpel gezegd: Strafcorner, jouw specialiteit? Top! Met een extreme Low-Bow zal deze bal nog snel van jouw stick aan komen bij de sleeppush. Ook de bal over alles en iedereen heen scoopen zal met een extreme Low-Bow stick makkelijker aanvoelen. Klik hier om naar alle Extreme Low-Bow sticks te gaan!
Kijk ook de uitleg van Billy Bakker over de verschillende krommingen in de video hieronder!