Stick informatie

Hulp nodig bij het kiezen van een stick?

Heeft de samenstelling van mijn stick gevolgen voor mijn spel? Dat is een vraag die wij vaak horen van klanten. Het antwoord is ja! Op het eerste gezicht lijken alle hockeysticks op elkaar, maar de samenstelling kan sterk verschillen omdat er diverse materialen worden gebruikt. Ook de vorm van sticks loopt uiteen. 

Hockeydirect is als hockeyspecialist continue bezig met het selecteren van de juiste materialen. Op deze manier kunnen wij jou een zo breed mogelijk en zorgvuldig samengesteld assortiment bieden. Daarbij zijn het goede contact met onze leveranciers en de materiaalkennis van onze eigen specialisten erg belangrijk.  

Ons HockeyDirect team helpt je graag bij het kiezen van de stick die past bij jouw speelstijl. We hockeyen zelf met veel plezier,  dus we weten precies waar je tegen aan loopt bij het maken van een keuze. HockeyDirect heeft een ruim aanbod hockeysticks van alle grote merken. Binnen deze merken worden verschillende series aangeboden.

Om het overzichtelijk te houden volgt hieronder een aantal punten waar een stick in kan verschillen.  Bij elk type stick kunt u direct een aantal voorbeelden van sticks die in die categorie vallen bekijken. 

Daarnaast kun je kijken naar de ‘Tips in Beeld’ filmpjes van Nederlands elftal spelers Billy Bakker & Mirco Pruyser! We werken met plezier met Billy & Mirco samen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Klik hieronder op het onderwerp waar jij iets van wilt weten om snel te scrollen! 


Sticklengte

De lengte van een stick is vooral voor kinderen van groot belang. Met een te lange stick is het erg lastig om de techniek in de vingers te krijgen. Met een te korte stick vermindert de slagkracht en is de kans groot dat je de verkeerde houding aanneemt. In de onderstaande tabel vind je de lengte van de stick in relatie tot de lengte van een kind. De sticklengtes worden aangeduid in inches. 

De twee belangrijkste punten om op te letten bij het opmeten van de correcte sticklengte voor jeugdspelers is;

 1. Dat hij nooit boven de navel uitsteekt.
 2. Dat hij nooit onder het heupbot komt.

Zorg er altijd voor dat je stick aan deze twee punten voldoet. (LET OP! Dit geldt alleen voor junior sticks, bij senior sticks is dit niet meer aan de orde.)

Lengte tot heup          - Sticklengte

 • < 45 cm           - 18 inch
 • 45 - 53 cm       - 21 inch 
 • 53 - 60 cm       - 24 inch
 • 60 - 63 cm       - 25 inch
 • 63 - 66 cm       - 26 inch
 • 66 - 68 cm       - 27 inch
 • 68 - 71 cm       - 28 inch
 • 71 - 73 cm       - 29 inch
 • 73 - 76 cm       - 30 inch
 • 76 - 78 cm       - 31 inch
 • 78 - 81 cm       - 32 inch
 • 81 - 83 cm       - 33 inch
 • 83 - 86 cm       - 34 inch
 • 86 - 88 cm       - 35 inch
 • 88 - 91 cm       - 36 inch
 • > 91 cm           - 36,5 inch

De meest gebruikelijke lengte voor senioren is 36,5 inch, oftewel 92 centimeter. Mocht je ondanks de juiste houding alsnog geregeld last hebben van je rug, dan biedt een langere stick wellicht uitkomst. Steeds meer toppers, met name verdedigers, kiezen voor een langere stick van 37,5" & 38,5" inch voor extra reikwijdte. Je hebt net een stukje extra stick om de bal mee te veroveren.


Twijfel je over de juiste lengte? Pas dan onderstaande methode toe.

Stap 1
Ga rechtop staan.
Stap 2
Plaats de stick vanaf de grond rechtop langs je lichaam. Stap 3
De stick mag vanaf de grond absoluut niet boven je navel uitkomen. Enkele centimeters daaronder is geen enkel probleem.

Mocht je het bovenstaande stappenplan nog niet begrijpen, leggen Billy en Mirco het nog een keer voor je uit!

Junior sticks

Senior sticks


Kromming

Iedere hockeystick heeft een kromming, die wordt aangeduid in millimeters (mm). De kromming van de stick ligt over het algemeen tussen de 16 en de 25 mm.

Volgens de officiële reglementen is de maximale kromming 25 mm. Het uitkiezen van een stick blijft een hele persoonlijke keuze.

Denk daarbij goed na wat jij wil dat de stick moet kunnen en wat jij met de stick veel in het veld doet. De kromming van de stick is hierin een belangrijk onderdeel.

Als beginnend hockeyer kun je het beste kiezen voor een stick met een minimale kromming of een stick met een hoge Curve Location (hierover later meer). Dit soort hockeysticks hebben in het begin een betere controle over de bal met stoppen/slaan. Hierdoor kan de beginnende hockeyer beter een techniek ontwikkelen.

Sticks met een grotere kromming of een lage Curve Location zijn over het algemeen voor de gevorderde hockeyers aangezien er voor deze soorten sticks een betere techniek gevraagd wordt.

Er zijn vele soorten krommingen mogelijk voor een hockeystick. Daarbij is de Curve Location van belang. Dat is het punt, vanaf de krul gemeten waar de kromming van de stick wordt ingezet. Dit duidelijk wij aan in centimeters.

Simpel gezegd is de Curve location het punt, wanneer je de stick op de grond legt, waarbij de stick het hoogtepunt heeft.

Bij de goede keuze van een kromming, kun je ervoor zorgen dat je als speler nog meer jouw eigen spel benaderd. Hierbij kan men denken aan een Mid-Bow voor mensen die zich focussen op een gerichte passing en als tegenhanger een Extreme Low-Bow voor mensen die meer focus willen met 3D-dribbling of het slepen van een strafcorner.

De krommingen verdelen wij in 4 klassen, namelijk;

Mid-Bow (250-300mm)

De Mid-Bow kromming is de meest gangbare kromming, deze stick is uitermate geschikt voor een startende hockeyer of een hockeyer die meer de focus op zijn passing legt. Door de hoge Curve Location kan er een gerichte strakke pass gegeven worden en zijn ballen het makkelijkst te stoppen. Dit soort kromming geeft een wat natuurlijkere vorm van hockeyen.

Simpel gezegd: Ben jij meer van het stoppen/slaan ten opzichte van het pielen met de bal? Dan is een Mid-Bow stick iets voor jou. Over het algemeen is dit vaak de keuze van verdedigers. Uiteraard blijft dit een persoonlijke keuze en is het niet fout om bijvoorbeeld als verdediger een Low-Bow stick te kiezen.

Alle Mid-Bows

Pro-Bow (225-250mm)

De hockeystick met een Pro-Bow kromming is ideaal voor een allround speler, die zowel over techniek beschikt als een goede strakke pass. Doordat hij net iets lager kromt dan de Mid-Bow geeft hij iets meer speelgemak bij een indian dribble of verandering van speelrichting. Maar dit zonder dat hij gelijk alle voordelen van een Mid-Bow wegneemt en er nog veel behouden m.b.t. passing.

Simpel gezegd: Ben jij iemand die in het veld het spel verlegd met zowel de push als een lange slag? En maak je af en toe ook nog een actie? Dan is een hockeystick met een Pro-Bow wel iets voor jou.

Alle Pro-Bows

Low-Bow (225-200mm)

Hockeysticks met een Low-Bow kromming zijn sticks voor spelers die de 3D spel eigenschappen willen benaderen. Doordat de kromming onder in de stick pas echt begint(Curve Location) is het makkelijker onder de bal te komen, waardoor de bal makkelijker gelift kan worden in een actie of pass. Daarnaast is doordat de haak meer naar binnen staat de bal makkelijker te controleren bij het dribbelen. Wat wel belangrijk is bij een Low-Bow stick is dat je de slagtechniek iets dient aanpassen, doordat de haak meer onder de bal komt kan je sneller de bal omhoog slaan. Je blad zal als het ware verder open staan waardoor je de bal iets meer achter je zult moeten raken.

Simpel gezegd: Ben jij die aanvaller die graag zijn tegenstander voorbij lift met een mooi truc? Of ben jij de verdediger die graag de bal over het heel veld heen gooit met een scoop? Met een Low-Bow hockeystick kom je hiermee een heel end. Blijf wel op letten dat bij een slag de kans dat de bal omhoog gaat groter is. Maar wie weet is dit op goal juist wel weer iets waar je naar op zoek bent.

Alle Low-Bows

Extreme Low-Bow (200mm)

De Extreme Low-Bow sticks zijn de sticks met de maximale late kromming. Hierdoor kan men maximaal onder de bal komen en wordt het 3D spel maximaal benut. Daarnaast zorgt een Extreme Low-Bow dat er makkelijker hoge ballen gespeeld kunnen worden.

Dankzij de late kromming kom je beter onder de bal en geef je net dat extra zetje met de push. Hierdoor wordt een scoop of een liftpass makkelijk gemaakt. Veel sleep/cornersticks worden dan ook in deze mal gemaakt vanwege dat extra zetje. Deze zijn vaak nog voorzien van een sleepgeul(zodat de bal beter in de stick blijft tijdens de beweging) of een ovalen grip om alsnog binnen de grenzen van wat toelaatbaar is te blijven. Ook hier geldt weer dat je rekening houden moet met het aanpassen van de slag, daar deze snel omhoog kan gaan bij een standaard houding.

Simpel gezegd: Strafcorner, jouw specialiteit? Top! Met een extreme Low-Bow zal deze bal nog snel van jouw stick aan komen bij de sleeppush. Ook de bal over alles en iedereen heen scoopen zal met een extreme Low-Bow stick makkelijker aanvoelen.

Alle Extreme Low-Bows

Carbonpercentage

Ook het carbonpercentage speelt een belangrijke rol bij het uitkiezen van een hockeystick. Het carbonpercentage bepaalt de stijfheid van de stick. Naarmate het percentage oploopt neem ook het stugge/stijve gevoel van een stick toe.

Door de toename van het carbonpercentage wordt de stick stugger, dit zorgt ervoor dat je de bal meer snelheid mee kunt geven bij een pass of slag. De keerzijde hiervan is, dat bij een foutieve aanname, de bal verder van de stick afspringt en je dus wat controle inlevert.

Dit betekent dat een goede stop/slag techniek vereist is bij een hoog percentage carbon (80% of hoger). Kort samengevat, naarmate het percentage carbon stijgt, wordt er meer verwacht van de techniek van de speler/speelster.

Om dit te vereenvoudigen zou je de sticks kunnen indelen in 3  groepen, op basis van carbon percentage. Namelijk;

Groep 1: 10% - 30% (Soepele sticks)

In de eerst groep schalen wij de sticks van 10 tot 30% carbon, deze stick zijn zeer toegankelijk voor de hockeyers die net beginnen met hockey of aan de eerste volwassenenstick toe zijn. Hierbij kan men denken aan teams vanaf de D/C lijn. Door een relatief laag percentage carbon heeft de speler/speelster veel controle en moet hij/zij harder werken om de bal in beweging te krijgen, dit is zeer gunstig voor het ontwikkelen van de techniek.

Alle soepele sticks

Groep 2: 30% - 70% (Allround sticks)

De tweede groep benaderd de grootste groep onder de hockeyers, waarbij de sticks voor bijna elke hockeyer geschikt is. Vaak zien wij dat jonge technische hockeyers vaak een stick kiezen uit deze categorie, omdat hier altijd een stick te vinden is die aansluit op de speelstijl. Daarnaast zal de gemiddelde senioren hockeyer(ster) ook prima uit de voeten kunnen met een stick uit deze groep.

Alle allround sticks

Groep 3: 70% - 100% (Stugge sticks)

In de derde en laatste groep vinden we sticks die vaak gebruikt worden door de selectiespelers in zowel de senioren teams, als de laatste jeugdteams . Deze sticks zijn zeer stug en geven veel kracht. Hierdoor kan er meer snelheid gecreëerd worden bij het passen en schieten van de bal. Het hoger carbonpercentage zorgt er ook voor dat er een hoog balgevoel ontstaat, zodat de speler/speelster precies kan voelen wat de bal doet.

Alle stugge sticks

Gewicht

Naast het carbonpercentage en de kromming is er ook nog een verschil in het gewicht van de stick. Ook het gewicht is weer te verdelen in een aantal groepen.

 

Extra-Extra-Light (475 - 520 gram)

XX-light zijn sticks voor de ultieme dribbelkoningen onder de hockeyers. Door het lichte gewicht kan men de maximale handelingssnelheid behalen. Als kanttekening moet hier wel bij gezegd worden dan een stick daardoor wat kracht verliest een de slag of passing vanwege de gewichtsverhouding ten op zichtte van de bal.

Extra-Light (520 - 550 gram)

XL-light is een stick die vaak door de jongere hockeyers gebruikt wordt, deze stick is voor jonge spelers een goede uitkomst om de hoge stickhandeling te behouden. Dit in verband met het lagere gewicht en de nog niet volledige ontwikkeld kracht van jonge spelers. Daarnaast zie je ook dan veel technische spelers vaak neigen naar een Extra Light stick, omdat dit de handelingssnelheid verhoogt.

Light (550 - 590 gram)

Light klasse is de meest gebruikte gewichtsklasse in de hockeysticks, dit komt doordat deze gewichtsklasse het best aansluit bij de meeste hockeyers. Er is genoeg gewicht voor een krachtige slag of pass, zonder dat de handelingssnelheid laag wordt. Hierdoor kiezen de meeste spelers dus voor een light klasse stick.

Medium (590 - 630 gram)

Ondanks dat deze stick steeds minder voorkomt, zijn er nog steeds een aantal merken die deze gewichtsklasse voeren. Door het relatief hoge gewicht, ontstaat er een erg hoge slagkracht, echter lever je hierdoor wel fors in op handelingssnelheid. Dit gewicht wordt vaak gebruikt door verdedigend ingestelde spelers, omdat deze vaak langere passes versturen en een beetje extra gewicht dit makkelijker maakt.


Krul

De haak van een stick, ook wel “krul” genoemd, is er in diverse vormen. De vorm van de krul is vastgelegd in reglementen.

De omhoogkomende poot van de haak mag bijvoorbeeld gemeten vanaf de grond niet meer dan 10 cm hoog zijn. De bond houdt het recht om mensen die zich niet houden aan deze eisen te weren van het hockeyveld.

Alle sticks bij HockeyDirect zijn toegestaan op de hockeyvelden.

Zoals net bij de kromming heeft ook een krul effect op de manier van spelen.

We onderscheiden de volgende soorten krullen:

Shorti/Mini

Het woord zegt het al. Dit is de kleinste krul van hockeysticks. De haak is ideaal voor de hockeyer die graag snel en makkelijk met de bal wil bewegen. Nadeel is dat de oppervlakte om de bal mee te stoppen/slaan kleiner zal zijn en daardoor ook gelijk moeilijker. Het vereist meer techniek.

Bekijk alle Mini's

Midi

Deze haak is ongeveer anderhalve inch langer dan de hierboven genoemde Shorti. Dit zorgt ervoor dat er een groter oppervlak is voor balcontact. Dit maakt de aanname van de bal iets gemakkelijker. Met de Midi krul blijft de handelingssnelheid tijdens de dribbel nog steeds goed onder controle.

Bekijk alle Midi's

Maxi

Deze haak is weer iets langer dan de midi en maakt de aanname nog gemakkelijker. Het snel hanteren van de stick wordt echter lastiger aangezien het oppervlak een stuk groter is dan de eerder genoemde haken.

Bekijk alle Maxi's

Hook

Tot slot de ‘Hook’ oftewel de “U-vormige” haak. Deze haak is ideaal voor de balaanname, met name in de verdediging, gezien het grote oppervlak. Het is echter verre van ideaal voor een aanvaller, die snelle bewegingen met de stick wil maken.

Bekijk alle Hook's

Ondergrond

Alle veldhockeysticks zijn geschikt voor grasvelden, zand uitgestrooide velden, (semi-) watervelden. 

Het verschil tussen veldhockeysticks en zaalhockeysticks is groot. Een zaalstick is niet geschikt voor het veld, een veldstick is ook niet geschikt voor in de zaal. Een zaalstick is lichter en smaller, waardoor deze stick alleen geschikt is om mee te pushen.

Alle veldsticks
Alle zaalsticks

Keepersticks

De ene keeper speelt graag met een standaard veldhockeystick, de ander keept liever met een speciale keeperhockeystick. Keepersticks zijn anders vormgegeven dan veldsticks. Daardoor zijn keepersticks niet geschikt voor een veldspeler. Een keeper mag wel met een veldstick keepen.

Een keeperstick heeft kort boven de krul een extra boogje om de ballen makkelijker tegen te houden. Een andere eigenschap van een keeperstick is dat de vorm van de krul zodanig is dat je met een lage backhandactie de stick platter op de grond krijgt, waardoor het stopoppervlak groter wordt en de bal minder makkelijk onder de stick doorrolt.

Alle keepersticks
Alle veldsticks

Speelstijl

[inleiding] 

Beginnende hockeyer

Voor een onervaren hockeyer is het aan te raden te beginnen met een standaard hockeystick. Daarbij kun je het beste kiezen voor een minimale kromming,  een curve location op ongeveer 300 mm en een allround of flexibele stick.  Bij de aanschaf van een senior stick is het zaak goed te letten op de eigenschappen. Over het algemeen bezitten alle junior sticks de bovengenoemde beginners eigenschappen.

Bekijk bijpassende sticks

Scoop en sleeppusher

Als je wat meer ervaring hebt en graag de scoop en sleeppush hanteert kun je het beste kiezen voor een stick met maximale kromming en een lage curve location. Op deze manier kun je makkelijk onder de bal komen.

Bekijk bijpassende sticks

Verdedigen en hard slaan

Ben je verdediger, drijf en pingel je weinig met de bal en hanteer je vaak de lange bal. Of ben je aanvaller en sla je vaak op goal.  Dan is een stugge stick iets voor jou. Door het hoge carbonpercentage creëer je krachtige slagen. Als pure verdediger is het aan te raden te kiezen voor een hook of maxi krul, een minimale kromming en een gemiddelde curve location van op ongeveer 300 mm van de krul.

Bekijk bijpassende sticks

Deskundig Advies

Onze klantenservice is op werkdagen bereikbaar van 09:00 tot 21:00 uur & op zaterdag van 10:00 - 16:00 uur.
 • Bel: 014-960105